Zig Zag House by Dan Brunn Architecture

Sleek modern 4,600 sq ft residence in Los Angeles, California. It was designed by Dan Brunn Architecture.

Photography by Brandon Shigeta

01 zig zag house dan brunn architecture


02 Zig zag house by dan brunn architecture03 zig zag house by dan brunn architecture04 zig zag house by dan brunn architecture05 zig zag house by dan brunn architecture06 zig zag house by dan brunn architecture07 zig zag house by dan brunn architecture08 zig zag house by dan brunn architecture09 zig zag house by dan brunn architecture10 zig zag house by dan brunn architecture11 zig zag house by dan brunn architecture12 zig zag house by dan brunn architecture13 zig zag house by dan brunn architecture14 zig zag house by dan brunn architecture15 zig zag house by dan brunn architecture16 zig zag house by dan brunn architecture17 zig zag house by dan brunn architecture18 zig zag house by dan brunn architecture

 

Program: The clients requested a sleek, modern home with clean lines, simple maintenance, and resiliency and longevity of materials. A ground floor of poured-in-place concrete provides a solid foundation. Above, the structure appears to levitate. The white cube is broken down geometrically by windows and grey stucco panel doors. On the back façade, this stucco pushes inwards, creating a white frame, further lightening its appearance. In front, a white, ribbon-like north-to-south sweeping façade complements deep and shallow balconies, which ebb and flow forward and backward to mirror facing ocean tides.

Challenges and solutions: The overall aim was balancing natural light and privacy while maximizing indoor space. With corner window walls capped by a large skylight and a two-story wall of glass on one side, the home expands from within. The house’s crowning feature is the massive stairwell. The “cube within a cube” glass and terrazzo staircase allows light to penetrate deep into the house. The landings end just halfway up the flight, creating atypical connections at each level. Through a hidden tension rod, the stairs appear to float, allowing the user to experience the space in 360 degrees.
A third-floor sanctuary near the master bedroom deck is visible from inside, satisfying needs for privacy and expansive outward views while bringing the outdoors in. Deep decks on every floor provide protected access to the outdoors.

Photography by Brandon Shigeta

Visit Dan Brunn Architecture.